Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Útra keltek a modern argonauták

2008. június 17. 11:15

A hétvégén két hónapos útjára indult a közép-görögországi Vólosz kikötőjéből az olaszországi Velencébe az Argo hajó másolata.

<

Az ötven argonauta a legenda szerint az i.e. 14. században - nagyjából 200 évvel a trójai háború előtt - Kis-Ázsiába utazott az Argón, hogy segítsenek ászón királyfinak az Aranygyapjú megszerzésében. Ismerje meg a történetet!

Törökország nem tudta biztosítani a 28,5 méter hosszú, fából készült hajó biztonságos átkelését a Boszporuszon, ezért a modernkori argonauták nem érinthetik az ősi hajó célját, a mai Grúzia területén fekvő Kolkhisz kikötőjét.

Az "új" Argó a mitológiai hajó visszaútját követi, azaz az Égei- és Földközi-tengerről a Ljubljanica folyón, majd a Száván keresztül érnek a Dunába, amely elviszi őket a Fekete-tengerig.

A helyiek szerint Iászón alapította Ljubljanát, a mai szlovén fővárost, így a címerében megtalálható a sárkány, amelyet a királyfi megölt. A másolaton ötven evezős és további 22 hajós utazik. A 2000 tengeri mérföldes (3700 kilométeres) utat 37 szakaszra osztották, a küldetés várhatóan augusztus 11-én ér véget Velencében.

A hajónak a mükénei korszak hadihajói szolgáltak mintául.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Útra keltek a modern argonauták

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra